مدرس منار احمد عباس

9. حشرات بستنية عملي + نظري
  10. بيئة حشرات عملي +نظري

البحوث المنشور :

1. المفتاح التصنيفي للأجناس العراقية في عائلة النحل البري Megachilidae)) اعتمادا علـــــــــى أجزاء الفم .
  2. تأثير فعالية مستخلصي الثوم والياس المائي والكحولي وتأثيرهما التآزري في السيطرة على حشرة  خنفساء الطحين الصدئية الحمراء Triboliumcastaneum (Herbst)  ( (Coleoptera : Tenebrionidae.
  3. الكثافة العددية لبعض عوائل النحل من فوق عائلة Apoidea  في حقول الجت Medicago sativa.
  4. دراسة تشخيصية لبعض أجناس كاملات حشرات الزنابير في بعض العوائل الحشرية ضمن فوق العائلة Vespoidea في بعض محافظات العراق .

5- Effectiveness of the alcoholic extracts of leaves and barks of eucalyptus plant (Eucalyptus camldulenis L.) against adults of cowpea beetle Callosobruchus maculatus (Fab.) (Coleoptera: Bruchidae).

6- New report of Hoverfly parasite Diplazon laetatorius (Fabricius, 1781) (Ichneumonidae – Hymenoptera) from Iraq.

7-New records of Scelio species (Hymenoptera: Scelionidae) from Iraq: egg parasitoids of acridid grasshoppers (Orthoptera: Acrididae).

8-Effect of using alcoholic extracts of garlic , harmel and cinnamon on adults and nymphs of cotton seed bug(Oxycarenus hyalinipennis Costa).